Voerendaal 3 – Tegelen 1 laatste ronde LiSB

Op zondag 9 juni 2024 speelden wij (Voerendaal 3) tegen Tegelen 1. We waren al geëindigd als laatste, maar het ging om de eer, en door uitvallers werden we versterkt met Theo Pluijmen en Max Alvarez.

De eerste die een resultaat behaalde was Ilmar Woldring. Ilmar zat deze keer achter het derde bord, omdat Frans liever met zwart wilde spelen (dus op bord 4); dit teneinde diens openingsrepertoire met die kleur te versterken. En zoals het wit betaamt nam Ilmar geleidelijk aan het initiatief, verkreeg enig ruimtevoordeel en schiep diverse combinatiekansen. De zwarte koningsstelling zag er niet optimaal uit, maar Ilmar zag geen mogelijkheid om met een combinatie echt voordeel te behalen. Na een zet of vijfentwintig wist hij dan toch een pion vóór te komen, maar helaas had de tegenstander een list paraat die Ilmar niet doorzag en had kunnen weerleggen met stukwinst. Tja, na drie uur stevig piekeren krijg je dat soort dingen. Knap frustrerend! Afijn, in een zowat gelijke stand werd vervolgens bij de dertigste zet besloten de vrede te tekenen: ½ – ½ derhalve.       Richard Weijnans speelt normaal heel voorzichtig en houdt de stelling lang gesloten, maar nu kwam hij in een heel open en zeer gecompliceerde stelling terecht. Daar was van alles mogelijk, maar helaas ging hij ten onder aan een binnendringende dame.  Daarmee stonden we achter, maar niet lang daarna kwam het eerste volle punt binnen, van Frans Lipperts. Zie zijn eigen verslag:

Hartmut Anders – Frans Lipperts

Mijn tegenstander speelde het Lisitsyn gambiet (1. Pf3 – f5 2. e4 ).

Nadat hij een paar tempi verspeeld had onstond de stelling van diagram 1.

Diagram 1



Hier heb ik overwogen om in de aanval te gaan, maar toch voor Le6 gekozen.

Bij het naspelen leek me dat wit na Pc6 een probleem heeft.

In diagram 2 ging ik met Pb2: in de fout, La7: overzien. Na Ta8 koos mijn tegenstander gelukkig voor 26. Tb2: want in de nabespreking konden we niets meer vinden voor zwart na 26. Lc5.


Diagram 2



Toen hij 28 Dc5 speelde (zie diagram 3) zag ik mijn kans met Df4 en na zijn reactie 29 g3 ging hij mat na Df3: 30, Da7: Lh3.

Diagram 3



Naast mij zat Theo Pluijmen op bord 2. Ik dacht op een gegeven moment dat een ruil op c3 gunstig voor hem was, maar hij sloeg op a3 en dat bleek de doorbraak, hoewel.. 
Zie Theo’s verslag:
“In deze laatste ronde speelde ik tegen Joshua Ekker ; een jeugdige speler die zelfs een wat hogere rating heeft dan mij. Dus dat was extra oppassen geblazen !
Er kwam een variant van het Siciliaans op het bord die Joshua minder goed kende. Hij gebruikte veel bedenktijd en zwart kwam dan ook beter uit de opening.



Na 17.0-0-0 wilde ik aanvankelijk 17…Lb4xc3 18.Ld2xc3-Pc5-e4 spelen waarna ik een oppermachtige stelling zou hebben gekregen. Toen zag ik echter dat 17…Lb4xa3 18.Pc3xd5 – La3xb2+ 19.Kc1xb2 -cxd5 pionwinst zou opleveren.In de partij is dat ook zo gegaan en enkele zetten later stond er een toreneindspel op het bord dat totaal verloren was voor wit.
0-1 na 24 zetten.
Na de partij ontdekte ik echter dat wit 18.Pc3-a2 had kunnen spelen.Totaal overzien! Dat resulteert na 18….La3xb2 19 Kc1xb2 in een stelling waarbij wit een extra stuk heeft voor 2 pionnen.Volgens de computer nog steeds een tikkeltje beter voor zwart maar remise had dan zeker tot de mogelijkheden behoort.
Mijn tegenstander had deze terugtrekkende beweging van het paard waarschijnlijk ook niet gezien en daarmee kreeg de partij alsnog het gewenste vervolg voor mij.
Wat dit betreft verwijs ik graag naar het schitterende 6 jaar oude You Tube filmpje van het “Round 9 Gibraltar post game interview” met Vassily Ivanchuk.
In de analyse van zijn partij vermeldt hij enthousiast zijn vondst van de verdediging Pe4-d2 en zegt daarbij in zijn beste Engels : “ According to my experience the most difficult moves in chess are with knight back “
Nou, dat is in onze partij dus wel bevestigd!”

Max Alvarez die aan bord 8 zat, ontwikkelt zich langzaam tot ons geheime wapen. Hij speelt sterk, weet bijna altijd een mooie stelling te bereiken, maar mist soms nog de koelbloedigheid om het af te maken, “en zichzelf te belonen” zoals voetbaltrainers zeggen. 
Max’ verslag:  
“Ik speelde met zwart en mijn tegenstander opende met 1.e4 waarop ik c5 speelde. Aan de manier van spelen van mijn tegenstander zag ik dat mijn tegenstander niet echt wist hoe hij tegen de Siciliaanse verdediging moest spelen. Hij kreeg een verkrampte positie met wit en ik had een ‘bind’ op d4 met mijn pionnen op e5 en c5. D4 was dus onmogelijk voor hem en zwart had een betere positie. Uiteindelijk kwamen we tot de positie op het diagram. 



Simpelweg weg 23…e4 en ik had een toren of paard gewonnen, maar ik was te gefixeerd met het idee om een paard op d4 te krijgen en had e4 niet eens bekeken als zet. Als ik een moment terug had genomen en de positie opnieuw had bekeken, zou ik e4 hebben gezien. Helaas was ik te gefixeerd op mijn eigen ideeën.”

Bert Smeets – Dave Vergeest
In een siciliaanse opening had ik de witte lopers geruild, en nadat zwart zich had laten verleiden om h6 en g5 te spelen, kreeg ik op f5 een mooi veld voor mijn paard.  Een ander thema was de opening van de c-lijn, reden waarom ik geen d5 speelde (wat volgens de engine al zetten lang een voordelige zet voor mij zou zijn geweest..).



En nadat mijn tegenstander (die regelmatig aan het mopperen was over van alles en nog wat, zoals het rumoer, schuivende stoelen, een pen die niet schreef..) uiteindelijk toch het centrum én de c-lijn opende bereikte ik onderstaande stelling.



Zwart heeft bijna geen zetten meer, er dreigt bovendien Tc7. Zwart probeerde nog b5. Ik antwoordde met Dd4,  en toen raakte zwart helemaal de kluts kwijt, speelde Lh6 ?? en gaf luid mopperend op na Dxh8 schaak !

En zo hadden we toch de eer gered, door in dit seizoen in ieder geval één ontmoeting te winnen !

Individuele uitslagen

Tegelen 1RatingVoerendaal 3Rating7e ronde
Vergeest, D. (David)1886Smeets, J.L.A.H. (Bert)18780 – 1
Ekker, J. (Joshua)1858Pluijmen, T. (Theo)18510 – 1
Engels, J.G.J.M. (John)1792Woldring, I. (Ilmar)1756½ – ½
Anders, H. (Hartmut)1732Lipperts, F.A.S. (Frans)17980 – 1
Rijnders, J. (Joey)1765Weijnans, R. (Richard)16801 – 0
Lammes, P.M. (Pim)1786Alvarez, M.M.H. (Max)0½ – ½
Gemiddelde Rating:1803Gemiddelde Rating:17932-4

meer artikels