Als je een dikke week met je teamgenoten optrekt, dan komen de dagelijkse rituelen en gewoontes van iedereen om zich op een schaakdag voor te bereiden en het afronden van een schaakdag aan de oppervlakte. Zo beoefent Sander elke morgen yoga en leest hij een boek waarin wordt beschreven hoe hij van een avondmens kan veranderen in een ochtendmens. Voorlopig is hij het allebei, want gisteravond was hij pas om 4.30 uur 's morgens op de kamer (Anniek, als je meeleest, hij heeft zich keurig gedragen en heeft aleen water gedronken!) om vervolgens om 8.15 uur op te staan. Weten julie trouwens dat hij enkele volzinnen vloeiend Russich spreekt? Als je je ogen sluit, dan lijkt het net of er een Poetin-adept naast je loopt! Daarnaast gaat hij samen met Luc (en vanochtend ook met Ruud) een half uur zwemmen in het binnenbad, vandaag zijn ze ook nog even in de zee geweest voordat security hen uit het water haalde. Lennert is af en toe verdwenen en dan is hij naar de Nederlandse jeugd of de in een eerder verslag genoemde Oostblokmeiden. Het valt niet mee om met de oudjes een week op stap te zijn! Marcel pakt graag een "vpennetje" om voetbalwedstrijden te bekijken en de resterende live schaakpartijen volgt hij ook op de voet na afloop van zijn partij. Ruud gaat na de diverse eetmomenten even naar het strand om tot rust te komen. Tenslotte gaat Bob, die het boek van Samder niet nodig heeft, bijna elke ochtend voor het ontbijt een wandeling maken met als hoogtepunt (voor sommigen hier een dieptepunt) een strandwandeling van 10 km om 7 uur gisterochtend. 

Alle voorbereidingen werden weer uit de kast gehaald voor de laatste wedstrijd tegen het Deense Hillerod SK. We speelden, net als gisteren, op tafel 31 dicht bij de koffiemachine. We kregen een Servische jongedame als wedstrijdleider en niet onze favoriet uit Montenegro (met wie ik inmiddels FB-vriendje ben, maar dat terzijde :)), maar dat had een reden. Nadat de indeling de avond van te voren bekend was gemaakt, had één van de teams, toevallig ook een Servisch, aan de wedstrijdleiding gevraagd voor een andere tegenstander (waarschijnlijk omdat deze in hun ogen te zwak was). Natuurlijk werd hun verzoek niet ingewilligd, waarop door het team werd besloten om forfait te geven voor de laatste ronde.Het toeval wil dat deze wedstrijd aan de Servische wedstrijdleider was toebedeeld en om politieke moeilijkheden te voorkomen werd zij van de wedstrijd gehaald.
De wedstrijd begon al snel gunstig voor ons. Luc (bord 3 met wit) investeerde veel tijd in de (toch wel bekende) opening, maar opeens was de partij voorbij toen de zwartspeler een stuk weggaf.
Sander (bord 6 met zwart) behaalde in ronde 5 zijn eerste overwinning en dat straalde hij ook uit. Hij speelde de opening nauwkeurig (niet te vroeg kort rocheren) en in het middenspel werden alle lichte stukken en de dames geruild. Het resterende dubbele toreneindspel was beter voor zwart, maar een witte blunder vergemakkelijkte het zwarte spel en toen de zwarte torens de witte stelling binnendrongen, was er geen houden meer aan.
Bij Bob (bord 5 met wit) kwam de voorbereide variant exact op het bord en hij offerde 2 pionnen voor ontwikkelingsvoorsprong en aanvalskansen in een zo goed als gewonnen stelling voor wit. Hij had de 14e zwarte zet niet zo goed bekeken van te voren en zijn 15e en zeker 16e zet waren in de complexe stelling niet ver genoeg doorberekend. Daardoor bleef hij een pion achter, werden enkele stukken (waaronder de dames) geruild en had zwart geen zwaktes meer (wit wel!). In het eindspel deed zwart de goede zetten en voerde de partij soepel naar winst.
Na de opening stond Ruud (bord 2 met zwart) zeker niet minder, maar hij speelde daarna enkele mindere zetten. In de loop van het middenspel kreeg hij echter het initiatief en hij kreeg een veelbelovende stelling, waarin hij echter het verkeerde plan speelde en de partij uiteindelijk in remise verzandde.
Onze kandidaat voor de IM-norm, Lennert (bord 1 met wit), had niet de gemakkelijkste opgave, hij moest winnen tegen een IM met 40 ELO-punten meer om de norm te halen.
Het werd een partij met wisselende kansen, eerst had Lennert voordeel, toen had hij iets overzien, toen was het weer remise, met de mooie zet Pa3-c4 kwam hij weer in het voordeel. Dit liet Lennert weer glippen, toen kwam zwart in het voordeel, daarna weer wit en in het eindspel miste zwart een mogelijkheid tot vesting. Uiteindleijk bleken de witte damevleugelpionnen de beslissende factor te zijn. IM-norm binnen (en ook later op de avond het officiële document), wel over 7 ronden (niet over 9). Proficiat Lennert! Overigens beklaagde zijn tegenstander zich na afloop van de partij bij de wedstrijdleider omdat Lennert tijdens de opening en in het eindspel á tempo (maar hij had wel stteds eerst de zetten genoteerd) had gespeeld?! 
Even terug naar de 4 doelen voor de laatste ronde die ik gisterochtend in het verslag heb gemeld. Lekker schaken (check), teamwinst (check), de IM-norm voor Lennert (check) en de eerste overwinning voor Marcel (bord 4 met zwart). Hij kreeg een rustige opening tegen zich, maar zijn grote probleem in de partij bleek steeds meer zijn witvelderige loper te worden. Hij kon eigenlijk een groot deel van de partij alleen maat lijdzaam toezien hoe wit zijn positie verbeterde, geen lekkere middag dus. Het zal dus niet verbazen dat Marcel uiteindelijk het onderspit zou delven. Laatste doel dus helaas geen check.
Maar als team hadden we natuurlijk wel succesvolle laatste loodjes. De 3½-2½-overwinning tegen de Denen leverde uiteindelijk een 54e plaats (gedeeld 50e)  met 5 punten uit 7 wedstrijden op, waarbij we als 59e waren geplaatst. Een mooie afsluiting van een leuke week waarin we weer nieuwe schaak- en levenservaringen hebben opgedaan. En we hebben van de organisatie een mooi certificaat voor deelname aan de ECC gekregen!
Zo meteen gaan we Luc uitzwaaien (hij vertrekt om 12 uur met de bus naar Podgorica om vanaf daar naar Amsterdam (met tussenstop in Belgrado) te vliegen) en we gaan misschien nog naar Ulcinj of we blijven op het resort. Morgen (maandag) hebben wij om 12.55 uur de bus en het vliegtuig vertrekt om 15.55 uur naar Charleroi (aankomst om 18.30 uur).

Tot een volgende keer! 

De individuele uitslagen: 

    Zuid Limburg       -   Hillerod SK       3½ - 2½
1.   FM Lennert Lenaerts   2329   -   IM Nikolaj Borge   2372   1 - 0
2.   FM Ruud van Meegen   2317   -   FM Tim Jaksland   2218   ½ - ½
3.   Luc Zimmermann   2153   -   Jan Nordenbaek   2239   1 - 0
4.   Marcel Winkels   1972   -   Carsten Erlandsen   2058   0 - 1
5.   Bob Merx   2025   -   Peter Willer Svendsen   1981   0 - 1
6.   Sander Bachaus   2027   -   Lars Kjoller Nilsson   1912   1 - 0


Voor alle details van het toernooi: zie https://chess-results.com/tnr462794.aspx?lan=1.

 

 

Schaakkalender

Oktober 2021
Z M D W D V Z
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Zoeken

Gebruikers Menu

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com