Hebben we het in eerdere verslagen al over het weer gehad, ik denk van wel. Vandaag was weer zo'n dag, bijna de hele tijd (stort)regens en in de middag met donder en bliksem erbij. Gevolg is dat alle wegen en paden in het resort voor een groot deel onder water staan en je goed moet kijken waar je loopt om geen natte schoenen en sokken te krijgen. Vooral in het donker na de partij is dit lastig en er staat of hangt in onze kamers al een en ander te drogen. Het klimaat is op het moment natuurlijk een actueel thema. Eén van de Duitse tegenstanders uit ronde 1 heeft op de ingangsdeur van ons blok (en waarschijnlijk op meerdere plaatsen in het resort) een A4-tje opgehangen met de oproep om donderdag (morgen dus) bij het stadhuis in Ulcinj te gaan demonstreren voor het klimaat.

De organisatie heeft andere maatregelen bedacht om met het klimaat van deze week om te gaan. Naast de affiche van de demonstratie hangt dus gewoon een ander A4-tje met de mededeling dat de spelers, die naar speelzaal 2 in de regen moeten lopen, met de bus worden opgehaald zodat ze niet nat worden. Paradoxaler kun je het niet hebben. En het gaat dus om een afstand van 250 meter buiten het resort, we moeten zelf (als bewoners van het blok het dichtst bij de ingang) verder lopen naar het restaurant voor onze maaltijden! Marcel maakte in elk geval dankbaar gebruik van deze vervoersmogelijkheid tijdens een buitje. Gisteren maakte ik al melding van bussen die niet op tijd waren, maar het blijkt dus om deze transporten te gaan. Na de 10 minuten vertraging van gisteren viel het vandaag mee, maar 2 minuten.
Voordat ik verslag doe van de wedstrijd, is het de moeite nog waard om een heldendaad van Sander van vanochtend te vermelden. Hij heeft een enge krekel (volgens Sander) of sprinkhaan (volgens Bob) van ongeveer 10 cm lang vakkundig de kamer uitgewerkt zonder het beestje te verwonden, een echte dierenliefhebber! 
wij speelden dus in de vierde ronde tegen de Kosovaren van Dardania. Mijn tegenstander vertelde mij voor de partij dat dit de naam van een oud volk is, dat lang geleden op de Balkan leefde, o.a. in het gebied waar nu Kosovo ligt. Wikipedia (zie https://en.wikipedia.org/wiki/Dardani) bevestigde dit verhaal, al in de vierde eeuw VC wordt het volk vermeld, in 28 VC verloren ze hun onafhankelijkheid. 
We speelden op tafel 32, zowat de slechts mogelijke locatie van de hele speelzaal 2. Vlak bij de ingang, waar de piepgeluiden van de metaaldetectoren ook na 15 uur bij de laatkomers te horen waren naast het brommen van de koffieautomaat. Des te meer een motivatie om vandaag te winnen zodat we morgen weer op een andere plek zouden mogen spelen.
Bij Marcel (bord 4 met zwart) liep het echter snel slecht af. Hij verwaarloosde de dekking van veld e6 en met behulp van een paardoffer ging wit dwars door de zwarte stelling heen, toen mat niet meer te vermijden was gaf Marcel op.
De tegenstander van Lennert (bord 1 met wit) offerde in een bekende opening een pion, maar speelde zeker niet de beste variant. Geen compensatie dus en het werd nog slechter voor zwart toen hij 2 stukken tegen een toren offerde. Lennert maakte het daarna optimaal en vakkundig af.
Op het bord van Bob (bord 5 met wit) gingen de zwarte paarden naar niet de meest gebruikelijke velden, maar de sterkste voortzetting werd door wit gemist. In het gelijkstaande middenspel speelde zwart redelijk planloos en kon wit zijn stelling versterken. De zwarte koning in het centrum werd een doelwit en via het opblazen van de witte damevleugel kreeg Bob beslissend voordeel.
Bijna tegelijkertijd was Ruud (bord 2 met wit) klaar. De witspeler leek een hele tijd het beste van het spel te hebben, ook door een vrijpion op h6. Zwart wist de witte stukken echter terug te dringen en de indringer op h6 te elimineren. Door een goed getimed a2-a4 kreeg de Kosovaar echter tegenspel via een lastige vrijpion en er ontstond een lastig in te schatten eindspel (beiden toren en paard en beiden vrijpionnen), waarbij Ruud wel dacht de betere kansen te hebben. Door een witte blunder wist Ruud een stelling met een paard en 3 pionnen tegen een toren te forceren dat gemakkelijk gewonnen was. 
Het eerste matchpunt was binnen, maar zouden het er 2 worden? Daarvoor moest of Luc of Sander wel minimaal een halfje halen. Sander (bord 6 met zwart), net als Ruud en Bob nog puntloos voor deze ronde, leverde net als in zijn vorige partijen weer een vlijmscherpe opening af. De witte koning bleef in het midden, de zwarte vluchtte naar de open damevleugel. In totaal offerde Sander 3 pionnen voor spel, maar hij miste ergens de beste voortzetting. De witspeler had de winst voor het grijpen, maar verwisselde de zetten en Sander kon daardoor een kwaliteit terug winnen, vergezeld door een tactisch getimed remiseaanbod. De man van Dardania stemde in, wat hem niet in dank werd afgenomen door zijn teamleider. Onze eerste matchpunten waren dus binnen!
Luc (bord 3 met wit) had dus de mogelijkheid om de score te vergroten. In de partij van onze topscoorder (2½ uit 3) was lange tijd niet veel aan de hand. Wit speelde op een heel klein plusje en de remise leek er ook aan te komen, maar in tijdnood overzag onze teamcaptain een combinatie met stukverlies tot gevolg, einde oefening dus. Tijdens het schrijven van dit verslag ben ik er trouwens achtergekomen dat ik tijdens de ECC 2013 op Rhodos ook tegen de tegenstander van Luc heb gespeeld (en gewonnen, sorry Luc!).
Leuke bijkomstigheid is dat we het enige Nederlandse team waren dat vandaag heeft gewonnen (nederlagen voor HWP Sas van Gent, LSG IntelliMagic, MuConsultant Apeldoorn, Kennemer Combinatie en En Passant). De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ze (veel) sterkere tegenstanders hadden!
Gelukkig werd het in de avond droog, maar wel nog met gerommel in de verte of dichterbij. Hopelijk kunnen we de figuurlijke zonneschijn door onze overwinning morgen (en de rest van de week) inruilen tegen letterlijke zonneschijn! En achter het schaakbord zullen we onze medelanders van En Passant uit Bunschoten/Spakenburg tegenkomen, kunnen we weer lekker Nederlands lullen met de tegenstanders (maar niet tijdens de partij!).

De individuele resultaten:

 

    Zuid Limburg       -   Dardania       3½ - 2½
1.   FM Lennert Lenaerts   2329   -   Endrit Uruci   2233   1 - 0
2.   FM Ruud van Meegen   2317   -   Sami Salihu   2204   1 - 0
3.   Luc Zimmermann   2153   -   Armend Budima   2172   0 - 1
4.   Marcel Winkels   1972   -   FM Ardian Jashari   2115   0 - 1
5.   Bob Merx   2025   -   Ibrahim Asslani   2032   1 - 0
6.   Sander Bachaus   2027   -   Ajet Mahmuti   1979   ½ - ½

 

 

Schaakkalender

Augustus 2022
Z M D W D V Z
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Zoeken

Gebruikers Menu

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com