De voorbereiding tijdens de night before de tweede ronde bestond onder andere uit een uitgebreid bezoek aan de Irish Pub (Sander en Lennert waren al om 2.30 uur terug op de kamer) en deelname aan een chaotisch georganiseerd snelschaaktoernooi (door Marcel, dit toernooi wordt deze week elke avond gehouden).
Voor en na de lunch (waarbij Lennert een afspraak had met 1 of 2 Oostblok-meiden) werd er weer stevig geplugd en later dan gisteren maakten we ons op om naar de speelzaal te gaan. De rij bij de securitycheck was superkort, dus we waren ruimschoots op tijd binnen om kennis te maken met de vriendelijke schakers van Wasa SK uit Stockholm. Luc als teamleider kreeg zelfs nog een vaandel overhandigd, helaas hadden we zelf niets om terug te geven.

Om 15 uur zaten 5 van de 6 Zweedse tegenstanders achter de borden, de opponent van Luc (de oudere broer van de bekende Zweedse schaakster Pia Cramling) kwam nog voor de zero tolerance limiet van een kwartier binnen met verontschuldigingen voor Luc.
De eerste, bij wie het na de opening mis dreigde te gaan, was Sander (bord 6 met wit) Hij had zich op verschillende varianten voorbereid, alleen niet op die van de partij. Hij moest een pion geven, maar kreeg daarvoor nog redelijk spel. Helaas kwam hij enkele keren net een tempo te kort om materiaal te winnen en het resterende eindspel van toren (voor Sander) tegen het loperpaar met daarbij een vrije d-pion was niet meer te houden.
Het pluggen van Marcel (bord 4 met wit) had resultaat gehad, want hij kreeg de betreffende variant inderdaad op het bord. Na een niet zo geslaagd paardmanoevre werd de zwarte koning onder vuur genomen door het witte toren- en loperpaar. Om de koning uit te roken offerde Marcel een kwaliteit (waar een andere voortzetting beter was geweest), maar er zat uiteindelijk niet meer in dan een zettenherhaling.
De tegenstander van Lennert (bord 1 met zwart) speelde na de opening de niet zo goede zet g4-g5, waarna deze pion een zwakte bleek. Zwart veroverde de pion niet helemaal op de handigste manier, waardoor wit steeds compensatie bleek te hebben door het loperpaar. Uiteindelijk werd er (na de 30e zet!) tot remise besloten.
Bob (bord 5 met zwart) kreeg dezelfde opening op het bord als gisteren, maar hij besloot om een andere variant te spelen. In het middenspel koos de zwarte dame echter voor de koningsvleugel, waar een damemanoeuvre naar de andere kant beter zou zijn geweest om de zwakke witte velden onder controle te houden. De zwaktes op de damevleugel leidden uiteindelijk ook tot de ondergang, een wanhoopsaanval tegen de witte koning werd gemakkelijk afgeslagen.
De hierboven genoemde opponent van Luc (bord 3 met wit) is IM, maar zijn rating blijkt het laatste jaar lineair achteruit te zijn gegaan. De witspeler pakte tijdens de opening foutief een pion (deze zet staat in geen van de 3 boeken van Luc over de betreffende opening) en tijdens het verdere verloop van de partij bleek ook waarom. Na een paar krachtzetten van Luc had zwart een grote ontwikkelingsvoorsprong en kon de witte koning geen kant meer op in het halfopen centrum. De witte tijdnood hielp daarbij ook niet echt en zo kon Luc een mooi punt bijschrijven.
Ook Ruud (bord 2 met wit) had een IM als tegenstander. Lange tijd ging de partij gelijk op, maar een drietal mindere witte zetten achter elkaar leverde zwart het initiatief op. Langzaam, maar zeker, werd Ruud weggedrukt. 

Helaas weer een nederlaag, maar we komen dichter bij de matchpunten. De tegenstanders in ronde 3 zijn de lokale favorieten van Crnogorac, als 52e geplaatst.We gaan in ieder geval voor de overwinning!

De individuele resultaten:

    Wasa AK       -   Zuid Limburg       4   2
1.   FM Teodor Moreau   2345   -   FM Lennert Lenaerts   2329   ½ - ½
2.   IM Rauan Sagit   2425   -   FM Ruud van Meegen   2317   1 - 0
3.   IM Dan Cramling   2313   -   Luc Zimmermann   2153   0 - 1
4.   FM Egons Lavendelis   2289   -   Marcel Winkels   1972   ½ - ½
5.   FM Goran Aström   2228   -   Bob Merx   2025   1 - 0
6.   Birger Wenzel   2058   -   Sander Bachaus   2027   1 - 0

Schaakkalender

Oktober 2021
Z M D W D V Z
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Zoeken

Gebruikers Menu

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com