(door Guus van den Akker)

Vanwege alle virustoestanden worden er online competities georganiseerd. Woensdag 6 mei was voor mij het eerste Lichess Limburg rapid toernooi. Samen met Barry Braeken en Marcel Winkels vormden we het SV Voerendaal team. Lichess is een van de beste en daarnaast geheel gratis online schaak platforms (https://lichess.org/), dus geen reclame of aanbiedingen zoals op andere schaaksites.

De opzet van dit toernooi was 10 minuten per persoon per partij met 5 seconden increment (vlotte rapid), volgens het Lichess toernooi format in één grote groep. Dat wil zeggen dat je individueel partijen speelt die samen de teamscore bepalen. We hadden twee uur de tijd om punten te scoren. Er waren deze keer 44 personen die meededen van alle spelniveaus. 


De strategie

Wat Lichess als extra spannende toernooiregel hanteert is dat je na twee opvolgende winst partijen “on fire” staat. Dat wil zeggen dat de derde opvolgende winstpartij dubbele punten oplevert (zolang je winstreeks duurt). Het is dus erg aantrekkelijk om een van twee strategieën te volgen: 1) snel meer partijen te spelen (geeft meer kans op 3 overwinningen op een rij) of 2) heel rustig maar consistent te blijven winnen. Op basis van mijn eerdere Lichess Blitz toernooi ervaring speelde ik (veel te) snel en beëindigde ik de meeste partijen met ongeveer net zoveel tijd als waarmee ik begon…

Het resultaat

In de eerste ronde verloor ik mede daardoor kansloos van een bedachtzame IrreFM (FM Jozef Simenon) en later in partij 8 van Brokjes (CM Christopher Brookes) na een bijzonder onhandige zelfpenning met lopers op b2/g7 en een triest paard op d4. Enkele aardige fragmenten uit mijn partijen:

Guus-Tomkoolen1996 (Rapid, partij 2)

Stelling na 12. … h7-h6.
Dit ziet er verdacht uit voor zwart. Wat is de nauwkeurigste voortzetting voor wit? Voor het antwoord zie einde verslag (*).


Zarathoustra1977 – Guus (Rapid, partij 7)

Stelling na 12. … Dc4xc5.
Wit heeft zojuist een stuk verloren door een schaak + hout combinatie en besluit er nog een stuk bij te doen met 13. Pxf7? Kxf7 14. e5?! Pfxd5 en staat zwart twee stukken voor.

Na 15. Dh5+ Kg8 16. f6! dreigt wit ineens simpel mat door middel van f7. Helaas staat de dame gepend op de 5e rij waardoor Pxf6 verdedigd. Er volgde nog een kwaliteitsoffer op f6, maar dat mocht voor de wit speler niet baten.

Guus – Zarathoustra1977 (Rapid, partij 9)

Stelling na 27. … Kf8-e7.
Wit besloot met 28. Tf1 op de aanval te spelen vanwege de zwakke koning. Zwart schreef ?? in de chat en pakte het stuk met Txc2. Daarna was Df8+ Ke6 Tf6+! genoeg voor opgave door zwart vanwege Pxf6 en Dxf6#. De loper staat bijzonder ongelukkig op d7 en had naar mijn idee vanuit de opening naar g4 of b7 moeten gaan.


In de laatste partijen, die na 2 uur helaas niet meer meetelden voor de eindstand, won Barry nog van IrreFM en ook Marcel won nog een partij. Ik kreeg in de laatste halve minuut geen nieuwe tegenstander meer.

De eindstand

We eindigden met z’n drieën netjes op de derde plek tegen teams die allemaal uit 4 personen bestonden (meer deelnemers is toegestaan!). Ik hoop dat de volgende keer meer Voerendalers online zijn op woensdagavond 20:00. Een Lichess account is zo gemaakt. Marcel Winkels beheert de leden van de ‘online’ vereniging voor dit wekelijks toernooi en je kan jezelf hier aanmelden: https://lichess.org/team/sv-voerendaal

Marcel eindigde met 17 punten uit 7 partijen (3x dubbele winstpunten!), ik eindigde met 14 punten uit 10 partijen (1x dubbel remise punt) en Barry met 14 uit 7 (2x dubbele winstpunten). Misschien dat strategie 2) voor de Rapid toch beter werkt…

Eindstand Lichess Rapid 


Wel jammer dat de gebruikelijke Lichess toernooi optie om “Berserk” te gaan niet aanwezig was. Dan lever je bij de eerste zet de helft van je bedenktijd in, maar kun je ook extra punten verdienen als je wint. Dat is met name bedoeld om niveau verschillen tussen sterke en zwakkere spelers wat gelijk te trekken.

 

* Het antwoord op de 1e stelling was Pxf6+ (de meest dwingende zet) waarna zwart het stuk eigenlijk niet terug kan slaan (gxf6, Lxh6 met vernietigende aanval). Ik speelde minder precies; 13. Lxf6 gxf6 14. Pxd7 waarna zwart het paard niet terug kan slaan vanwege de vork Pf6+ en daarom direct opgaf.

 

Schaakkalender

Augustus 2022
Z M D W D V Z
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Zoeken

Gebruikers Menu

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com