V2 wint (alweer!) van V1

(door Frans Lipperts / foto’s Rick Wagemakers)

Afgelopen zondag togen we met twee Voerendaalse teams naar Elsloo voor onze bijna traditionele derby.  Om een uur zat iedereen klaar, alleen Bert Smeets hield ons nog even in spanning, maar gelukkig was hij een paar minuten later.

Het eerste halve punt kwam op naam van Johanna, die tegen Gert Deichmann een gelijkwaardige remise speelde. Gert was blij dat hij voor het eerst niet van Johanna verloren had.

Tegen Ron Dohmen kwam ik in het Hollands redelijk uit de opening en kon al snel aan een koningsaanval (Dh5) gaan werken. Ron probeerde nog even een tegenstoot op de damevleugel, maar rond zijn koning was het toen al alle hens aan dek. Toen zijn dame zich even later verslikte in een brutale (Hollandse!) pion was het snel uit.

Het volgende punt werd door Ingrid gescoord tegen Paul Stuemer. Ik zag dat ze op de koningsvleugel een stuk won (of Paul het geofferd had, weet ik niet). Toen hij er met een aanval langs de a-lijn nog iets van probeerde te maken, pareerde Ingrid dit vakkundig en won nog meer materiaal: ½ – 2 ½.



Nu trok de partij van Bert en Theo Pluijmen veel aandacht. Bert kon de dame  winnen maar Theo had gezien dat de prijs nogal hoog was. Toen de kruitdampen waren opgetrokken had Bert de dame plus drie pionnen tegen toren, loper en paard. Langzaam maar zeker liet Bert zijn pionnen op de damevleugel in de richting van de witte koning marcheren, terwijl de stukken van Theo niet goed samen werkten. Uiteindelijk kon Bert de koning het vrije veld in jagen en zo de winst pakken.

John vocht een spannend duel uit met Ger Schaffhausen. In het middenspel moest hij veel moeite doen om een mank paard te genezen Iets later kon Ger de h pion veroveren, maar het bleef nog lang spannend. Het slot heb ik helaas gemist: 1½ – 3 ½.

Ook tussen Roger en Hans Dam werd lang en zwaar gevochten. In een eindspel van toren en loper (Roger) tegen toren en paard, kregen beiden een vrijpion. Die van Hans was echter gevaarlijker en sneller waarna Roger zich gewonnen moest geven. Zo kwam er met een stand van 2 ½ – 3 ½ een eind aan een spannende schaakmiddag en we zijn nu toch echt de “angstgegner” van V1.

Partijfragmenten

Ron Dohmen – Frans Lipperts (commentaar Frans Lipperts)

Tegen het Engels van Ron kon ik in één keer e5 spelen en op zet 11 beginnen met de manoeuvre De8 -h5. Na 13 h3 heb ik een tijdje f4 overwogen, maar ik kon niet echt tot concreet voordeel komen. Daarom besloot ik om met Pe6 de druk op te voeren. (De engine geeft inderdaad de voorkeur aan 13 … f4)



Ik kon blijven aanvallen en toen ik zag dat zijn dame verloren zou gaan als hij 22 Dg3: zou spelen kon ik de verleiding om dit te spelen niet weerstaan.  Alternatieven niet bekeken, volgens de computer was 21 …fg3: beter. Maar gelukkig pakte Ron het pionnetje 😊.



Theo Pluijmen – Bert Smeets (commentaar Bert Smeets)

Uit de opening ontstond onderstaande stelling. Duidelijk is dat wit wil aanvallen over de koningsvleugel, met opmars van de h-pion en evt. g-pion, en opening van de h-lijn. Zoals ik eerder ervaren heb kan het dan heel snel fout gaan voor zwart.



Zwart moet proberen om te antwoorden met een krachtig initiatief op de damevleugel. En dat leek te lukken, en op een gegeven moment kon ik nog net op tijd (h5 dreigde)  13 ….., Pxb2 spelen.



De laatste zet van wit was 13. Dd2-g5 (de dame werd aangevallen door 12. …. Pc4).  Beter was waarschijnlijk 13. Dd2-c1,  dan was Pxb2 waarschijnlijk niet mogelijk geweest. 

Ik meende dat het paard niet genomen kon worden door de koning, vanwege het aftrekschaak Pxe4 en vervolgens damewinst.  Maar tot mijn verbazing speelde Theo toch 14. Kxb2, wat inhield dat hij 3 stukken kreeg voor de dame. En na afwikkeling 14. Kxb2 Nxe4+ 15. Bxg7 Nxg5 16. Bxf8 Nxf3 17. Nxf3 Qxf8 18. Ng3 h5 19. Bd3 Qg7+ 20. Kb1 bereikten we de volgende stelling:



Stockfish vindt de stelling beter voor zwart (-3,6) waarschijnlijk omdat zwart simpel druk kan zeten op de stelling van Wit via de dame op de diagonaal h8-a1 in combinatie met de opmars van de pion op de a-lijn, terwijl de stukken van wit voorlopig niet goed samenwerken. En na nog wat schermutselingen gaf wit uiteindelijk op.



Individuele uitslagen

Voerendaal 1RatingVoerendaal 2RatingRonde 1
Stuemer, P. (Paul)2080Voigt, I. (Ingrid)19600 – 1
Dam, H. (Hans)2042Hünen, R.W.G. (Roger)19611 – 0
Schaffhausen, G. (Ger)1984Heuts, J.H.E. (John)19141 – 0
Pluijmen, T. (Theo)1856Smeets, J.L.A.H. (Bert)19070 – 1
Deichmann, G. (Gert)1872Sturm, J. (Johanna)1778½ – ½
Dohmen, R. (Ron)1629Lipperts, F.A.S. (Frans)17760 – 1
Gemiddelde Rating:1911Gemiddelde Rating:18832½-3½

meer artikels